![]() |
![]() |
#21 |
Jeremija
![]() ![]() ![]() |
![]()
danas je u malom mistu u sklopu proslave Sv.Roka - zaštitnika mista, održan plivački super mini maraton, jubilarni maraton plivaća uglavnom amatera sa škoja, iz Splita i okolice..uvertira je to u tradicionalni Faros maraton koji će se održati početkom devetog miseca...Faros maraton je jedini sportski događaj ( međunarodni) koji se odvijao i za vrijeme srpske agresije na Domovinu....
Slike su naravno tek toliko da se vidi kao plivanje izgrađuje lipa tila, a zaključak svega je: važno je učestvovati i izdržati do cilja!!! pa posli pod palmama na točenu pivu i frigane girice do zore.... ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Jeremija
![]() ![]() ![]() |
![]()
ovako ide navodna prića za koju se mnogi kunu da je istina...
neki dan uša uniformirani lokalni policajac u birtiju, sjeo i naručio piće..dobio piće i popio ga, a konobarica, onakva kakve one to i jesu - mlada, nevina i neiskvarena, uredno mu naplati piće....i ode policajac vrteći očima u nevjerici kako se to eto netko usudio njemu, policajcu u uniformi NAPLATITI - jer to se inače KOD NAS NE RADI (?), ode grintajući i odlučan da se sutra opet pojavi na istom mjestu i u istoj uniformi...i pojavi se, i opet narući piće i opet dobije piće i opet mu konobarica naplati; i onda krene policajac: eee, tebi mala ne mogu ništa jer nemaš auto nit motor ali vrlo dobro znam tvog momka i da on IMA auto, neka me se čuva kad ga zaustavim na cesti jer ću mu i najmanju sitnicu izvadit na grlo, nečeš ti meni naplaćivat piće, jer do sada nije nitko u ovom Gradu to radio niti neće, pogotovo kada sam u uniformi (???????!!!!)...prića ide dalje kako su svjedoci tih scena ipak bili malo pametniji od dotične uniformirane osobe pa došli do određenog broja u Ministarstvu...i evo ovih dana ne viđamo po Gradu tog ovdje neimenovanog pandura... TO SERVE AND PROTECT???? ![]() ![]() al nisu svi takvi, no ovakve slučajeve triba isticat i trubit na sva zvona o njima jer time onemogućavamo i druge da se ponašaju bahato i arogantno.....čak bili oni i nedokazani i plod ljudske mašte - jer zaista??? zar policajci u uniformi nisu jednaki kao i svi mi ostali????? oni služe nama a ne mi njima!!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Junior Member
![]() |
![]()
izoč češ i ti monkul sa autom vonka pa če i tebe vlah kaznit
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Jeremija
![]() ![]() ![]() |
![]()
kako doznajemo iz provjerenih izvora uokolo Nove rive i gradske vijećnice Staroga Grada u pripremi je izrada zahtjeva za Ministarstvo poljoprivrede RH da se zatraži uvođenje stanja elementarne nepogode na području Starog Grada.
Sve stručne osobe donijele su jednoglasan zaključak da je ovogodišnji urod čičindula van svake regule, ili su zrile ili greštve a pune su ih grone. Obilne kiše posljednjih dana vjerovatno će pridonijeti poboljšanju kvalitete čičinduli, no šteta je već pričinjena - što se autor imao prilike uvjeriti na lokacijama Dulfo - Konvenat, Pavino - Mesarinca i Pajina - Šiberija. Inače na splitskom pazaru cijena čičindula je 50,00 kuna/kg, porijeklo je nepoznato ( negdje od Kaštela valjda......), ali i one se kvalitetom ne mogu pohvaliti jer su prevelike i umisto da lipo hrubitu ka da su gnjile, paričone za u rakiju. ako vatru gase vatrogasci - tko je onda pali? vatropalci??? |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
zauzeta
|
![]()
I onda ce mi neko pizdit da zasto se ljudi sele s otoka kad drzava ulaze u njih, persperktivni su, miran zivot.. i ostala sranja sto seru oni koji ne zive na jednom od njih..
na najprometnijoj liniji na jadranu oni stave SIS da vozi u 7 uri ujutro??? to je trajekt tipa krcanka, losinjanka (vidila san ih u Splitu) to su mali trajekti, a voze na najprometnijoj liniji, ujutro kad dica idu u skolu, ljudi na posa.. i sad popusis otkaz jer ti je trajekt 3 put zakasnija,, ko te ti to platit? kome se tuzit? nije ni cudo da se ljudi sele.. doli nemaju di radit a u Zadar je nekad nemoguce doc...http://www.ezadar.hr/clanak/zbog-puk...na-pola-kanala
![]() |
#26 |
moja anuška
![]() |
![]()
[QUOTE=bodulica;152821]I
tako ti meni brod ne vozi veza do Biograda a iz pakistana nemaš lokalca nego bi tribalo ići na magistralu čekati milost da stane koji bus...ako nisi s autom nemaš kako otići do zadra ![]()
![]() |
#27 | |
zauzeta
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#28 |
moja anuška
![]() |
![]()
![]() |
#29 |
zauzeta
|
![]()
![]() |
#30 |
Jeremija
![]() ![]() ![]() |
![]()
i ove godine MC "Sun Riders" sa našeg otoka organizira moto-party u Campu Jurjevac tijekom cilog vikenda...već danas veliki je broj pristiglih bikera na razunoraznim bjesnim mašinama, program u Campu je tradicinalan bajkerski.....red pive, red striptiza, malo bikova, dobri rock koncerti, gostoljubivost domaćina/organizatora i kad se sve skupa dobro ispromiša, ispadne dobra zabava za sve ljubitelje motora ( malo je manja zabava za stanovnike kuća poredanih oko kampa ali izdržat će dva tri dana, jer kad su mogli cijelo ovo lito izdržat svu onu gužvu i galamu od velikog broja turista koji su pohodili naš Grad izdržat će i ove neprospavane noći. !!
![]() primjećujem veliki broj bikera iz inozemstva, od Slovenije, preko Germana do Skandinavaca i čak Rusa, a naravno iz susjedne nam BIH ima ih ohgo ho, no oni su ionako doma, pa ih nećemo smatrat strancima. Također da se primjetiti prvog dana da je oivaj put na party pristigao veliki broj bikera sa mašinama od kojih zastraje dah (i srce, provozamo li se s njima... ), a da je sve manje prdekavaca, bojlera, neregistriranih i samo za ovu priliku sklepanih Grunfovskih maštarija... Čestitke organizatorima i naravno, uz želju da im kiša ne pokvari druženje - vjera da će i dogodine opet navratiti u naše malo misto.Harley price.. ![]() Last edited by monkul; 19-09-2008 at 10:10 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#31 |
Jeremija
![]() ![]() ![]() |
![]()
Podsjećamo vozače da u razdoblju zimskog računanja vremena moraju imati upaljena svjetla na automobilima
............. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Inache Stari Grad je na nekakvoj turističkoj manifestaciji u Opatiji zauzeo drugo mjesto u nemam pojma kakvoj kokurenciji niti zbog radi čega..piše da je Jelsa treća a da će pobjednik biti objavljen naknadno... sve lipo krasno za pet...ali : parking u gradu teško da je riješen, u to se moga uvjerit svatko tko je u sezoni ulazio u Grad ( nazvan Gljivograd zbog mnoštva betonskih gljiva uz kolnik po Gradu..), i pokušavao naći parking a da nije udaljen od centra..jedini koliko toliko pripremljeni parking nema naplatnu rampu/kučicu.... kanalizacija SE RJEŠAVA I RJEŠAVA I RJEŠAVA...VEĆ ,SMO DUBOKO BILI UŠLI U SEZONU A BAGERI SU I DALJE ROVALI PO GRADU....i naravno, još uvijek kanalizacija nije riješena..još od vremena mjesne zajednice do današnjih dana kada je grad postao Grad.... Hotelsko...treba samo proviriti unutar hotela i vidjeti poispadale kvake, osinjake po stropovima u kuhinjama, treba vidjeti nacionalni restoran u najluksuznijem hotelu Arkadi, koji je pretvoren u PIZZERIU.... restoran terasa ovu sezonu nije ni otvarao svoja vrata, već je dio njega iznajmljen Poljacima RONIOCIMA..AJDE BAR NEŠTO..DA KAPNE KOJA PARA. NERED U UGOSTITELJSTVU NAJBOLJE SE VIDI PO RAZNOVRSNIM TENDAMA,ŠTEKATIMA..raznovrsnost je u redu, ali anarhija nije.... ima i pozitivnih stvari no one ne spadaju u turističku ponudu već u normalne stvari koje bi svako naše misto ako ima uvjete trebalo inicirati..a to je ulaganje u sportske terene kojima se koriste mladi mista i okolice... Grad umjesto da štedi svaku paru i investira samo u ono što je u interesu cijelog mista...Grad investira u nekakve biste od poznatih autora... takvim odnosom Gradskih otaca prema Gradu, najbolji odgovor daju upravo mještani koji rade upravo ono šta vide da se radi : radi svatko šta želi, bez građevinskih, bez lokacijskih, štekati se rade kako se kome digne i naravno svatko gleda samo sebe i svoj interes, bio to pojedinac ili stranka.... za to vrijeme Grad dobiva nagrade od turističke zajednice Hrvatske i dobiva pravo da se hvali, samo zaista neznam s čime....jer u turizmu ako smo mi isprid Jelse onda stvarno taj Jelšanski lobi pri TZH jako loše radi... Lipo je to šta se grade dječja igrališta ( doduše u samom Gradu direktno otvorena prema tarmuntoni...), šta se stavljaju krovovi po društvenim domovima, šta se uređuju domovi, šta se investira u asfaltiranja no sve bi to trebalo biti normalna stvar a ne stvar s kojom će itko izlaziti pred lice javnosti i hvaliti se, pa očekivati glasove birača... |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Jeremija
![]() ![]() ![]() |
![]()
Prošli utorak vozijo ja neki cimenat i željezo na Hvar, za nekog kirurga iz Zagreba što tamo radi vikendicu. Ja ga ne znan, nego me rodijak Tomo zva da bi li učinijo čoviku.
"Nemoj mu uzet puno i neće ti bit ža", govori Tomo. Čovik je na mistu, ako je komu od tvojih, nedajbože, potriba u bolnicu, slobodno ga nazovi." "Ajde", reko, "nije baš da smo potribni od bolnice i likara, ali kad ti kažeš, nema problema." Utovarijo ja građevinski materijal u Kaštelin, doša u trajektnu luku u Split i tamo naletin na Mišu iz Konstruktora. "Di si, šta je s tebon?" pitan ja njega. "Ma, evo, Filipe", govori Mišo, "iđen s labudicon na Hvar po jedan naš bager što se tamo pokvarijo." "Iđeš s labudicon na Hvar?" "E." "I prazna ti labudica?" "E." "Puna šaka brade", govorin ja. "Dužan san ti marendu." "Za šta marendu?" čudi se Mišo. "Čekaj, sad ćeš vidit." Utovarin ja kamion na Mišinu labudicu i uđen bez karte na trajekt. Samo za se platin, za vozilo ništa. Konstruktor platijo za obojicu, a da i ne zna da je platijo. Karta jednaka. Jadroliniji svejedno je li Mišina labudica prazna ili je moj kamijon na njoj. "E, jesi đava", kaže Mišo, "meni to nikad ne bi palo na pamet." Došli mi u Hvar, a tamo, krvi ti Isukrstove, sve se razgaćilo. Ženske samo šta gole ne šetaju. "Jesi li vidio u novinan", okriće se Mišo, "piše da je ove godine pun Hvar pedera? E, da mi je vidit kojega pa da mu se krvi napijen." "A je i ti pizdarije govoriš", kažen ja. "Ko bi se usudijo pederu napit krvi. Napiješ se pederske krvi pa dobiješ sidu." "Vidiš", zaustavi se Mišo, "o tome nisan razmišlja." "Nego, pusti pedere", govorin ja, "ajmo mi štagod izist." "Filipe, nemoj se uvridit", kaže Mišo, "ali neman ti vrimena. Ljudi me čekaju. Drugi put." "Ajde, brate, di gori. Po ure, ne triba nan više. Uzet ćemo po tripice i gemišt i svaki za svojin poslon." "Ma, ni govora", ne da se Mišo, već kasnin." "Ajmo onda barem piće popit." "Ajmo." Gledamo mi oko sebe di ćemo. Najbliže misto na rivi jedan kafić pun mlađarije u kupaćin gaćan. Izvalili se ko krave na ledini po nekin kaučima pa srču na slamke nešto zeleno. I još tuče neka bože te sačuvaj muzika, ko da neko bormašinon svrdla zid. Ali, Miši se žuri, nema čovik vrimena. Ajde, tu ćemo. Ušli mi tamo, sili na sećiju, eto ti konobara. "Izvolite", kaže. "Daj dva gemišta." "Nema, gospodine, gemišta." "Kako nema gemišta?" "Ovo je laundž bar." "Kako?" "Laundž bar." "Ajde, dobro. Ima li pive?" Konobar odmane glavon da nema ni pive. "Žao mi je", kaže, "ni pivo ne držimo." "Pa šta držite?" Da drže koktele. Naručin ja dva koktela. "Koji ćete?" "Koji bilo, samo da je ladan." "Oćete li alkoholni ili brezalkoholni?" upita konobar, a ja ga samo onako pogledan ispod oka. Ode on, a Mišo i ja se okrićemo oko sebe. "Je li ovo ona s televizije?" šapne meni Mišo. "Koja?" "Ona što vodi emisije." Pogledan ja žensku za stolon do našega. Duga ravna kosa do ramena, špicasto lice, sise srednja žalost. I poznata mi odnekud, ali ne mogu se sitit. "Kako je ne znaš", kaže Mišo. "Bilo je u novine, udala se za jednoga moga bi joj ćaća bit." "A je, je", sine meni. "Sad san je poveza. Uživo nije neka ženska." "Pa i nije." "Ni je ni čudo da nije mogla nać koga mlađega da je oženi." Ja i Mišo stali se ispod glasa smijat, kad evo ti konobara. Nosi nan na tacni dvi velike čaše onoga zelenoga što svi drugi piju. "Šta je ovo?" začudijo se Mišo. "Likvi!?" "Koktel od bijelog ruma i limete, gospodine", kaže konobar, a vidiš da se malo kao lecnijo. "Ruma?! Pa to se u nas meće u kolače." "Gospodine, to je možda najbolji rum na svijetu. Dvadeset pet godina star." "Dvadeset pet godina?" kažen ja. "Moj momak, da je dobar ko što kažeš, davno bi se on popio." "Ako nećete..." "Dobro je, dobro je, ostavi", kaže Mišo. Popijemo mi po malo od onoga zelenoga i, Boga mi moga, nije loše. I Miši se isto sviđa. "Filipe", kaže, "meni ovo skroz dobro." Pijemo mi tako te koktele. Ja krenen da ću se naslonit, ali naslon po metra iza mene i samo padnen priko neki kušina. "Srce ti Isusovo, šta je ovo?!" "To ti je, meni se čini, običaj u ovin laundž barovin", kaže Mišo. "Vidiš da svi ležećki piju." "E, jebi ga, ja ležećki pijen samo antibiotike." Zapričali se Mišo i ja. On nezadovoljan u Konstruktoru. Otiša bi, kaže, u privatnike, a ja mu govorin da još malo razmisli. Nije ni privatnicin lako. Kad, u nika doba za stolon do našega ona što vodi emisije na televiziji govori prijateljici... "Stara moja, ja godinama radim na svome tijelu." "Krvi mi, nevista", govori Mišo. "Puno je njizi radilo na tvome tijelu." A ova ga čula kad je to reka. "Molin?" kaže. "Što ste to rekli?" "Kažen, puno je njizi radilo na tvome tijelu." "Kako to mislite." "Pa mislin, masaža, sauna, solarij...", nabraja Mišo i sve meni namiguje, a ja samo što ne puknen od smija. Ova se zacrvenila ko rak. "Oćemo li još po jedno?" pitan ja Mišu. "Ajme, ne mogu, prijatelju. Ljudi me čekaju." "Ajde, na brzinu, još jedno i iđemo." "Ajde." "Mali!" viknen ja. "Mali, donesi još ova dva Likvija." Konobar nas pogleda ko da smo gubavi, ali isto donese pića. Uvridijo se na nas - kako da ne. Popijemo Mišo i ja na brzinu. Mene, vidin, malo i uvatilo. Slatko pa privari čovika. Klizi, reć bi, ko sok, a udara u noge. "Momak, platit!" Konobar nan donese račun. Ja g ledan. Pa mater mu, opet nisan toliko popio. "De, Mišo", govorin ja, "pogledaj šta ovo piše." "Trista četrdeset kuna", kaže Mišo i blido me pogleda. "Šta je ovo?" pitan ja konobara. "Račun." "Pa trista četrdeset kuna." "Osandeset pet puta četiri", kaže on. "Jedan Likvi košta osandeset pet kuna!?" "Tako je, gospodine." "Pa koga ti zajebaješ?" A konobar samo stoji i trepće. "Čekaj jednu sekundu" kažen mu ja i izvadin mobitel. Nazoven rodijaka Tomu u Zagreb. "Rodijače, slušaj", govorin, "ovi tvoj kirurg, reka si, bi mi moga pomoć ako buden ima nekoga za u bolnicu." "Filipe", kaže Tomo, "šta god ti triba." "E, pa tribat će mi", kažen ja pa prikinen vezu, stavin mobitel u džep, dignen se i puknen konobara čelon u nos. Njemu momentalno poleti krv, a ona što vodi emisije na televiziji uvati vrištat... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Jeremija
![]() ![]() ![]() |
![]()
nije baš vijest direktno sa Hvara ali ima itekako veze sa našim škojem..
meni je totalno neobična usporede li se ove cifre..... "Društvo za linijski pomorski prijevoz putnika i tereta Jadrolinija poslovala je u prvih devet mjeseci ove godine s gubitkom od 48,14 milijuna kuna, podaci su iz nerevidiranog, nekonsolidiranog financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi. U istom prošlogodišnjem razdoblju Jadrolinija je ostvarila dobit od 24,5 milijuna kuna..." razliku će nadoknaditi država???? 24 milijuna kuna????? kud plovi ovaj brod....... ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Jeremija
![]() ![]() ![]() |
![]()
svi koji vole dodavat gas svojim limenim ljubimcima bilo na dva ili četiri kola neka ovih dana pripaze ( a i inače...) na relaciji od trajekta u Stg-u do Jelse, i na dijelu ceste odmah na izlasku iz Hvara. Jer količina parkiranih prometala uz rubove ceste je tolika da to neopreznim vozačima može prouzročiti nepopravljivu štetu po limene ljubimce, a nažalost i po zdravlje šofera i putnika. Čudno je to kakvi mo mi, pa ako su nam masine odma iza gomile uz cestu nećemo parkirat auto 20-50 metara naprid ili nose, već svoje ljubimce ( BEZ KOJIH SE IZGLEDA NI POSRAT VIŠE NE IDEMO) parkiramo šta bliže ne odeći računa o tome da time moda ugrožavamo nečiji život, jebiga!!!!
Da ne spominjem storu cestu ispod Dola i kroz Varbonj - tamo su auta parkirana ne pola van pola na trotoaru, već su jednostavno parkirana priko cile trake...užas i dokaz naše prometne nekulture, ne samo prometne!!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
zauzeta
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#36 |
Jeremija
![]() ![]() ![]() |
![]()
Malo je ljudi poput našeg sumještanina g. Jure Harašića - jednog od najvjernijih, najstarijih i najžešćih navijača HNK «Hajduk» iz Splita. Za njegovu dugogodišnju vjernost, Uprava «Bilih» ovih ga je dana nagradila nizom atraktivnih darova. Tako će kapa, majica, šal, trenirka, lopta, kravata, dres i niz drugih rekvizita sa logotipom «Hajduka» ubuduće našem Juretu biti na ponos i krasiti njega samog i njegov dom. Mi mu iskreno čestitamo, uz prigodnu: Hajduk (i Jure) živi vječno.
......... tekst je prenesen sa službene stranice Grada.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Jeremija
![]() ![]() ![]() |
![]()
evo slike sa visinskih priprema bivšeg kapetana....
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Jeremija
![]() ![]() ![]() |
![]()
kako su nas već navikli, vrijedni glumački amateri iz Staroga Grada, predvođeni bivšim nogometašem Jadrana, Varbanja, Jelse - ponovno su pripremili scensko dijelo....kazališnu predstavu imenom "JUNACI PRČETINE DONJE" ( farsa prema komediji Johna Millingtona Syngea heroj Zapadnog svijeta (The Playboy of the Western World).
Starogradska, a vjerujemo i publika iz ostalih bližih i daljnih naselja u subotu 17-og u 20.15 sati u kazališnoj dvorani u PAIZU, moći če uživati u izvedbama Malega, Marčeline, Sonjice...i Pikolota. Vrijedne starogrojske amatere i ovaj put je za predstavu pripremo redatelj: Michal Babiak... EVALA. |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Jeremija
![]() ![]() ![]() |
![]()
14.01.2009
Od 1. siječnja 2009. godine stupa na snagu Pravilnik o uvjetima i načinu stavljanja u promet riba i drugih morskih organizama koji propisuje uvjete i način stavljanja u promet riba i drugih morskih organizama, na predviđenim mjestima te dostavu potrebne dokumentacije u određenom vremenu. Prvi kupci ribe i drugih morskih organizama tj. svi oni koji kupuju ribu od profesionalnih ribara radi daljnjeg stavljanja u promet, kao ribari koji svoju ribu prodaju krajnjim potrošačima, obvezni su dostavljati evidenciju o prvoj prodaji (kupnji) na obrascu Prodajnog lista u elektronskom obliku. Prodajni list ispunjava se putem web aplikacije, kojoj se može pristupiti sa adrese www.ribarstvo.hr. Prije prvog korištenja ove web aplikacije, prvi kupci moraju se registrirati pod Registracijom za prvokupce ribe. Nakon što dobiju korisničko ime i lozinku, mogu pristupiti unosu podataka o prvoj prodaji (Prvokupci ribe). Detaljne upute za korištenje ove aplikacije također su dostupne na istoj web adresi (Prvokupci ribe-Upute za korištenje). S iste web adrese moguće je pristupiti i testnoj aplikaciji koja je razvijena isključivo s razlogom da se korisnici upoznaju s načinom unosa podataka u aplikaciju i u tome usavrše, ukoliko za to imaju potrebu. Bitno je naglasiti da je testnu aplikaciju uputno koristiti samo u svrhu edukacije i vježbe. Upisani podaci u testnu bazu ne podliježu provjeri, a prodajni listovi iz testne aplikacije smatraju se nevažećima ukoliko nisu uneseni i u pravu aplikaciju... ............................. |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Jeremija
![]() ![]() ![]() |
![]()
Prenesno iz tiskanog izdanja
Ono što se na otoku zimi svira i sluša, u prvom je redu - veselo. Usprkos siromaštvu i otkinutosti od kraja, uživa se u glazbi. Na otoku Hvaru aktivno djeluje čak 6 rocknroll bendova, pa se možda može govoriti o otočkom novom, Novom valu. Mladi entuzijasti vježbaju po konobama ili salama napuštenih otočkih poljoprivrednih zadruga. Nabavili su instrumente, pojačala, mikrofone... Šest mladih bendova Mnogi od njih ljeti, kada nemaju škole, rade kako bi mogli financirati ovaj gušt. Instrumente najčešće dobiju na poklon od nekog starijeg glazbenika, a gradski im oci najčešće izađu u susret i u zimskim mjesecima daju prostor za vježbanje. Razvoju glazbene scene najviše je pridonio Gego, zatim Šo!Mazgooni te Kopito, kao multi otočki bend čiji su članovi sa Hvara, Visa i Brača. Oni su potaknuli mlade otočane da se počnu ozbiljno baviti glazbom. Do prije par godina gotovo da nije bilo bubnja na otoku Hvaru, a sada je tu cijela plejada grupa koji su krenuli rocknroll stazama slave. A onda prije nekoliko zimskih večeri, u selu na otoku, u bivšoj kokošari u Svirću, koja je danas klub, natiskalo se 600 otočkih duša. Atmosfera kakva se samo poželjeti može. Koncert TBF-a i Kopita, a kao predgrupe mladi otočki bendovi. Svirka koja je trajala šest, sedam sati bila je pravi maraton otočkog rocknrolla. Frontman grupe „Problemi“ iz Hvara, Ivo Zaninović Grande kaže: - Kada analiziramo glazbu koju mi, ovdje na selu slušamo, a to je rocknroll, onda ispada da smo mi urbani. U velikim gradovima sluša se cajka, što znači da u gradovima žive seljaci. Upravo zato su naši instrumenti, između ostalog - metle. Mi smo odlučili pomesti cajku sa otoka Hvara, a onda naročito iz Splita, Zagreba i tako redom. Sviraju se idoli Još se pamti nastup ove playback grupe u zagrebačkom klubu „Gjuro II“, koji je digao publiku na plesne noge. Hvarani su u Novu 2009. ušli zajedno sa „Problemima“. Na glavnoj hvarskoj pjaci, plesalo je i uživalo u njihovu showu oko tisuću ljudi. „Visoki napon“ je rocknroll band iz Staroga Grada, a članovi pohađaju srednju školu. Sandro Petrić je vokal i svira gitaru, Luka Dulčić je solo gitarista, bass gitaru svira Josip Tarbušković, dok je na bubnjevima Mihael Lupi. Još nemaju svojih pjesama, pa sviraju svoje idole: Daleku obalu, Atomsko sklonište, Creadance, Jimmy Hendricks-a ili Black Sabath-a. Svirali su po cijelom otoku, nastupali u selima Dol, Vrbanj, Rudine. Nastupali su u klubu „Kokošara“ u Svirću, gdje su bili predgrupa na koncertu „Tribute to Azra“. Značajniju publiku imali su i na koncertu u klubu „Vertigo“, gdje su im obožavateljice vrištale ispod pozornice. Pitam ih kako su se našli, a oni kažu da bilo je lako. Naime, Luki i Josipu očevi su u mladosti zajedno svirali u grupi „Non stop“. Sada su sinovi krenuli očevim stopama. Očevi su im velika podrška i dođu baš na svaku svirku te diskretno stoje u dnu sale. Mamama je zabranjen dolazak na koncerte, da ne bi slučajno rastjerale obožavateljice. Pitam ih kako to da ne slušaju cajku, kao što rade mladi u gradovima i dobivam ozbiljan odgovor – Cajka nema nikakvu glazbenu vrijednost, tekstovi su plitki, sve se svodi na opijanje na šanku, razbijanje čaša i slično. Rocknroll je ipak umjetnost! Kafići, sale i kubovi „Ringišpil“ je bend koji čine dva brata i prvi rođak: vokal i kantautor je Ivan Domančić, gitaru svira Velimir Domančić, dok je za ritam zadužen Damir Domančić. Ovaj bend svira tzv. Indy rock, a to je rocknroll pomiješan s poezijom. Ime su dobili po pjesmi Đorđa Balaševića, kojeg cijene zbog sjajnih tekstova. Nastupaju po otočkim kafićima, salama i klubovima. Najveću gužvu su napravili na Tvrdalju u Starome Gradu, gdje su svirali na fešti Sv. Roka. Kad se druže oko komina, onda je u điru dalmatinska glazba, od Miše - legende pa nadalje, ali cajka nikad, baš nikad nije ni na njihovom repertoaru. Najmlađa otočka grupa zove se „Fundač“. Ovi četrnaestogodišnjaci sviraju svoje idole: Neki to vole vruće, Daleka obala i Fantomi. Na bass gitari je Mario Domančić, električnu gitaru svira Filip Tomić, dok je Ivan Vidović na bubnjevima. Svoj prvi javni nastup odradili su na puhijadi u selu Dol, za slavlja Sv. Ane. Svakog dana nađu se poslije škole te marljivo vježbaju. Kažu da biti u bandu znači biti dio ekipe, zajedno provoditi vrijeme, družiti se na kvalitetan način. Ovi mladi ljudi kažu da je zabavno svirati rocknroll, da je to čisti gušt. Poznati učitelji Već 4 godine djeluje grupa „Outlook“ čiji su protagonisti iz Zavale i to bubnjar Antonio Šimić i gitarista Benito Jakas. Preostali gitarist Dragan Ertić je iz Jelse, dok je Dinko Kekez na bass gitari iz Vrboske. Svi su oni, tu blizu, u susjednom malom mistu. Ustvari zimi je otok kao jedna velika obitelj. Iako sviraju svoje idole Cream, Azru ili Daleku obalu, Outlookovci imaju i svoje pjesme, a njihov zvuk se može opisati kao rock s primjesom jazza. Naime, bubnjar Antonio imao je priliku učiti bubnjeve od poznatog jazz glazbenika Branislava Lale Kovačevića, koji se prije 30 godina, kada je bio na vrhuncu svoje jazz karijere, preselio iz Beograda u Zavalu, malo misto na južnoj strani Hvara. Osim što je Lale svirao sa Frank Zappom, izmislio je i nepravilan ritam 13/8, te ušao u sve jazz enciklopedije. Lale već dugo ne svira, ali je mali Antonio bio uporan u svojoj želji da nauči svirati bubnjeve. Jazz ga je legenda naučila svirati, čitati note, a poklonio mu je i ljubav prema jazz glazbi. I „Blue bus“ je tročlani otočki bend koji dolazi iz Vrboske. Gitare sviraju Ivica Blašković i Niko Fistonić, dok je na bubnjevima Mihovil Šišeković. Njihovi su idoli Nirvana, Red Hot Chili Pepers, Dorsi ili ACDC. No ipak članovi benda su ove jeseni krenuli na fakultete u Split ili Zagreb. Sada se samo za vrijeme praznika svi nađu na otoku. Sada vježbaju u Splitu ili Zagrebu, uglavnom tamo, gdje se svi uspiju sresti. Koliko je njihov glazbeni rad ozbiljan, dokazuje basista Ivica Blašković, koji se upisao na Umjetničku akademiju u Splitu, odsjek glazba. Klub se u Svirću zove „Kokošara“, jer je tu nekoć zaista bio smješten kokošinjac. Danas klubom upravljaju motoristi Sun Riders-a, koji nastoje svakog vikenda organizirati svirke uživo. Po otočkim salama i klubovima bude svega, pa i lošeg ozvučenja. No ipak, svirka uživo uvijek se posebno cijeni i tada baš svi dođu. Na otoku Hvaru, iz bivše kokošare u Svirću opet leti perje, ovaj put zato jer se praši rocknroll. Sa 6 otočkih bendova i aktivnim klubom može se zaključiti da Hvar ima svoju rocknroll scenu, koja s obzirom na godine njezinih protagonista, još jako puno obećava. |
![]() |
![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|